perjantai 9. lokakuuta 2009

SANS RIVAL / Ellen Svinhuvud -kakku

Pohjat:
150g mantelia (jauhettuna)
200g tomusokeria
5 kpl valkuaisia

Voikreemi:
75g sokeria
3rkl vettä
3 kpl keltuaisia
150 g voita

Praliini:
50g mantelia
50g sokeria

Koristeluun
Vihreää mantelimassaa

Valmistus:
Pohjat:
Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi. Jauhettu manteli ja siivilöity tomusokeri kaadetaan valkuaismassaan ja sekoitetaan varovasti massaan haarukalla.
Leivinpaperille piirretään kaksi neliötä (19cm x 19cm). Taikina levitetään neliöiden sisälle tasaisesti.
Pohjat kypsennetään miedolla lämpötilalla 15 - 20 min, niin, että niistä tulee tasaisen kullanruskeita. Pohjat irroitetaan lämpimänä varovasti pelliltä.
Jos pohjat ovat erikokoiset, niin ne leikataan samankokoisiksi.

Voikreemi:
Keitetään sokerivesi. Keltuaiset vaahdotetaan ja sokerivesi lisätään. Seosta vatkataan niin kauan, että se on tarpeeksi jäähtynyt. Sitten lisätään voi pienissä erissä, jos kreemi juoksettuu, niin lisää 1 rkl kuumaa voita ja vatkaa voimakkaasti.

Praliini:
Manteli ja sokeri paahdetaan pannulla niin, että sokeri on sulanut ja on väriltään kullanruskea. Seos kaadetaan esim. leivinpaperille tai voidellulle pellille. Kun sokeri-manteliseos on kovettunut niin se rikotaan ja jauhetaan hienoksi. Jauhettu seon lisätään kreemiin.

Osa kreemistä levitetään pohjien väliin ja loput kreemistä levitetään kakun päälle ja reunoille.
Mantelimassa pyöritellään sormenpaksuiseksi pötköksi joka sitten kaulitaan ohueksi ja leikataan 2 cm leveä nauha joka laitetaan poikittain kakun päälle. Seuraavaksi massa kaulitaan uudestaan ja leikataan 1 cm levyisiä nauhoja ja muotoillaan rusetiksi ja laitetaan kakun päälle keskelle. Kakun reunan ympärille voi myös pistää nauhan.
Noin 10 kuorittua mantelia leikataan ohuiksi viipaleiksi, mantelit levitetään leivinpaperin päälle pellille ja paahdetaan vaalean keltaisiksi. Kun manteli on jäähtynyt niin se ripotellaan kakun päälle.

Kakun olisi hyvä seistä peitettynä 1-2 päivää ennen tarjoilua.

Kuva myöhemmin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti